11 Aralık 2011 Pazar

ARABAŞI

OĞLUMUN ELİNİN DEĞDİĞİ ARABAŞI İÇİLMEZ Mİ HİÇ
 Arabaşının özel bir hamuru vardır yapılışı : 6 su bardağı su ile 1 su bardağı un çırpılır.Elekten geçirilir ki topaklama olmasın tencereye konur birazda tuz atılır hamur göbek atana kadar devamlı karıştırlarak pişirilir.(dip not : ben hamurun piştiğini şöyle anlarım bir çay tabağına su doldururum içine hamurdan damlatırım dağılmıyorsa pişmiştir) fazla pişirilirse tatlanır oda hoş olmaz.
pişen hamuru ıslatılmış tepsilere dökülür . birinden yardım alınırsa iyi olur hamur dökülürken donduğu için, şekli bozuk olmaması için hamuru dökülürken köşelerede hamur gitsin diye tepsi sallanır(krep hamurunu tavaya dökerken yapıldığı gibi ortadan yayılır)
 soğuk bir yere konur ve iyice donmasını bekleriz.bizim evler müsait olmadığı için ılıyınca üzerini streçleyip doğal dondurucuya koydum yani balkona .hamur tamamdır :)
Çorbası için önce tavuk haşlanır kemiklerinden ayrılıp didilir. ve bir kenerda sırasını bekler.

 Tencereye yarım paket margarin konur 4 tepeleme yemek kaşığı un kavrulur .kokusu çıkana kadar annemin tabiriyle hışırdayana kadar .İçine 1 kaşık salça, 1 kaşıkta acı kırmızı biber tabi rengini ve acısını nasıl isterseniz öyle ayarlayın ama acısız gitmez arabaşı.
 soğuk kış günlerinde hastalığa iyi gelir acı ve tavuklu çorba yani arabaşı. Kavrulan un ve salçanın içine tavuğun suyu dökülür suyu eksik gelirse birazda su ekleyebilirsiniz ve çorba kaynamaya bırakılır.
kaynayınca didilen tavuk etleri ilave edilir bir taşımda öyle kaynatılır. Ve servise hazırdır .
Bir kaşık hamur alınır çorbanın içine daldırılır hamuru kaybetmeden (çünkü hamurunu kaybeden bir sonraki arabaşı ona yaptırılır :) buda espirisi arabaşının )çorbadanda alınır ve afiyetle içilir. içine limonda sıkılır ben küçükken limonu çok sıkardım ve sabaha gözlerim şişerdi çocukluk işte .
misafirlerim gelmeden servis yapmadım unutmazsam resimler yüklerim inşallah

6 yorum:

eviminhuzuru dedi ki...

çok severim ben arabaşını tatilde memlekette yedik resimleri çektim fakat eklememiştim bloguma fazla bilen yok bu tadı. Pek çok kişiye de garip gelir hamuru yutmak ama ben çocukluğumdan beri severek yutarım. Fakat evde hiç denemedim sadece ben varım yiyen çok yapsam artar nasıl az yaparım acaba ölçüleri ayarlayamam ki:(

bir demet hayat dedi ki...

bizim evdede hamurunu yiyen bi ben varım eşim ve çocuklar hamurunu yemez ama azda yapabilirsiniz ölçülerini eşit olarak azaltırsınız 1 una 6 su olması gerekiyor. denemeden bilemezsiniz yapamayacağınızı.:) yapılacak bişeysi yok.siz nerelisiniz pek bilinmez

eviminhuzuru dedi ki...

Kırıkkaleliyim ben bizim oralarda çok bilinir kış aylarının vazgeçilmezi:)

bir demet hayat dedi ki...

evet oralarda bilir yakınız ya içanadolu. ozaman sıkmayıda (bazlama diyede bilinir sizin oralarda) bilirsin

eviminhuzuru dedi ki...

Bazlamayı bilirim annemin tandırı var. Yufka bile yapar kış boyu yenir:) Sizin memleket neresi

bir demet hayat dedi ki...

bizdede yaparlar ama tandır kalmadı artık tüplü saçlarda yapılıyor yufkalar ama tandırdakinin tadı başka olur tabiki.ben konyanın ereğli ilçesindenim